Tamil Nadu, Zuid-India, met Alexander Reeuwijk

Tamil Nadu, Zuid-India, met Alexander Reeuwijk
Event Details

Tamil Nadu, Zuid-India, met Alexander Reeuwijk

Chennai City, Tamil Nadu

Monday, 25 December 2017, 16:00


Event Description


Tamil Nadu
reis langs de tempels van Zuid-India
met Alexander Reeuwijk
eerste deelnemers genoteerd

De Indiase samenleving is doordesemd van het geloof. Toch is het moeilijk om deze geritualiseerde maatschappij echt te doorgronden. Voor wie zich toch wil verdiepen in het hindoeïsme is de deelstaat Tamil Nadu de ideale plaats. De indrukwekkende tempels zijn levendig, de festivals kleurrijk en de mensen zeer toegankelijk. Daarnaast heeft de staat een grote Nederlandse, Franse en Britse koloniale geschiedenis en mooie natuurgebieden. Kortom, Tamil Nadu is ideale deelstaat om de Indiase samenleving en de koloniale geschiedenis te doorgronden.

Mahabalipuram
We beginnen onze reis in het kustdorpje Mahabalipuram, zestig kilometer ten zuiden van Chennai, aan de Golf van Bengalen. Het dorp is beroemd vanwege zijn shoretemples en zijn monolithische monumenten, waaronder De geboorte van de Ganges en De boetedoening van Arjuna, mythologische vertellingen uit het hindoeïsme. De sculpturen dateren uit de zevende eeuw en zijn mooie voorbeelden van Dravidiaanse kunst. Van hieruit maken we een dagtocht naar Kanchipuram, de voormalige hoofdstad van tal van middeleeuwse koninkrijken en een belangrijke bedevaartsplaats voor aanhangers van de god Shiva.

Pondicherry
De Fransen hadden één stadskolonie in India, Pondicherry een stad zeventig kilometer ten zuiden van Mahabalipuram. Hier wapperde een kleine drie eeuwen de Franse driekleur boven de huizen. En dat is nog steeds te zien. In de oude wijk hebben de straten Franse namen, zijn de stadsvilla’s omgebouwd tot mooie boetiekhotels en hangt de paarse en witte Bougainville over de muren. In de avond wordt de boulevard voor verkeer afgesloten en is dit de plaats om in de zeewind af te koelen. In de Franse wijk zit ook mijn favoriete beeldenmaker. We gaan samen met hem naar zijn werkplaats buiten de stad, waar we een uitleg krijgen over hoe de traditionele Cholabeelden worden gemaakt.

Chidambaram
Een van de bekendste goden van het hindoeïstisch pantheon is Nataraja, de dansende Shiva in een krans van vuur. Volgens de hindoeïstische overlevering heeft hij dat gedaan in Chidambaram. Op de plaats staat de machtige Natarajatempel, een van de laatste private tempels, gerund door de Dikshitars, een bramaanse familie, waarvan de mannen zijn te herkennen aan een knot aan de linkerzijde van het hoofd.
Tweemaal per jaar wordt in de tempel een groot festival gevierd, waarin zijn beeld buiten de tempel wordt getoond en vervolgens wordt aanbeden in de zaal van 1000 pilaren. Het festival trekt pelgrims uit alle delen van het land. Het Marghazhi Thiruvaadhirai valt dit jaar in de eerste dagen van januari 2018 en vormt de kern van deze reis.

Thanjavur
Thanjavur is de voormalige hoofdstad van het Chola imperium, dat in de middeleeuwen een machtig Zuid-Indiaas rijk was. In deze periode ontstond ook de bronzen beeldencultuur. In het museum, dat is gehuisvest in het paleis, is een van de mooiste collecties Chola bronzen te zien. De conservator en de restaurator van de collectie leiden ons rond en leggen uit wat de betekenissen van de beelden zijn.
Een ander hoogtepunt uit de Chola periode in Thanjavur is de immense brihadeeswarar tempel, een duizend jaar oude tempel die nog steeds in functie is. We bezoeken de Shivatempel en bekijken de fresco’s en de sculpturen die opvlammen in het middaglicht.

Madurai
De beroemdste tempel in Zuid-India is ongetwijfeld de Meenakshi Amman tempel in Madurai, gewijd aan de godin Parvati, de vrouw van Shiva. Het is een compleet dorp middenin de stad. Op grote afstand zijn de gopurams, de met tienduizenden beelden versierde toegangspoorten, al te zien. Binnenin lopen we verschillende deeltempels af, spreken met priesters en proberen we enkele rituelen te doorgronden. Om 21 uur klingelt de tempelbel en wordt Shiva in een palankijn naar Parvati gedragen, zodat ze samen de nacht door kunnen brengen. De goden moeten immers ook slapen.

Pulicat
Ten noorden van Chennai, op de grens van Tamil Nadu en aan het vogelrijke Pulicatmeer, ligt het vissersstadje Pulicat. In de zeventiende eeuw was dit de belangrijkste plaats van de VOC aan de oostkust. Hier stond dominee Abraham Rogerius op de kansel, de schrijver van de eerste serieuze westerse verhandeling over het hindoeïsme. We bezoeken de Nederlandse begraafplaatsen, de kerken en varen over het pulicatmeer, op zoek naar de ibissen, flamingo’s en tal van andere watervogels.

Chennai
We eindigen de reis in Chennai, de hoofdstad van de deelstaat Tamil Nadu. De miljoenenstad herbergt de beste musea, levendige tempelcomplexen en goede restaurants. Hier ontmoeten we ook de Indiase schrijfster Meena Kandasamy en kunnen we in gesprek met haar over haar laatste roman. In Zigeuner godin schrijft ze over een kaste gerelateerd bloedbad in het dorp Kilvenmani in het district Thanjavur.


Tamil Nadu, reis langs de tempels van Zuid-India met Alexander Reeuwijk

Reissom: € 3.395

Reisdatum: 25 december - 15 januari 2017, 22 dagen

Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 12

Reiscode 171225 RMGEvent Place


Chennai City, Tamil Nadu

, Chennai, India  Buy tickets   View on Facebook

View more events at Chennai City, Tamil Nadu

Upcoming Events in Chennai


Leave a comment